امروزه روش های مختلفی برای تشخیص بیماری ها در دنیا مورد استفاده قرار میگیرد که یکی از آن ها عنبیه شناسی میباشد . در این علم ، درصد تشخیص نزدیک به صد در صد است . شما میتوانید بیماری ها و ارگان های درگیر را مشخص نمود . ارگان هایی با سابقه درگیری در گذشته ، حال و بیماری هایی که در آینده میشود به آن مبتلا شد . اما شخص مورد نظر هنوز علائم خاصی از آن را احساس نمیکند . گفته شده است که چشم های ما پنجره روح میباشد ، اما در واقع چشم ها بسیار بیشتر از این ها هستند . چشم ها میتوانند چیز های زیادی در مورد سلامتی به ما ارائه دهند و اسکن ایریدولوژی تهاجمی نیست .
اگر بخواهیم یک چشم را در نظر بگیریم میتوانیم آن را به سه قسمت تقسیم کنیم .
- صلبیه : قسمت سفید رنگ چشم
- مردمک : قسمت سیاه رنگ در مرکز چشم
- عنبیه : قسمت رنگدانه دار چشم که بین مردمک و صلبیه قرار دارد .
فهرست مطالب
آیا عنبیه میتواند چیزی به جز رنگ چشم ما باشد ؟
شما در تلویزیون یا در خیابان یا فضای مجازی اشخاص زیادی را میبینید . هر کدام از آن ها رنگ چشمان مختلف با طرح های گوناگون در آن دارند . بخش رنگ دانه دار چشم عنبیه ( Iris ) میباشد که معنی لغت لاتین آن رنگین کمان نیز است . شما هم شاید شنیده باشید که از گذشته ها میگویند چشم ها آینه ای به درون بدن است . یا این جمله که میگویند ” من همه چیز رو از چشماش فهمیدم ” . با پیدایش و معروف شدن علم عنبیه شناسی فهمیدیم که این جملات چیزی بیش تر از معنی ظاهری خود در پی دارند . رشته های عصبی بیشماری در بدن هر شخصی جود دارند که وظیفه آن ها انتقال پیام است و از اندام ها عبور میکنند و به مغز میرسند .

هر یک از اندام ها جایگاه خاصی در عنبیه دارند و دلیل آن هم همین انقال دهنده های عصبی میباشد . با مطالعه و گذراندن دوره تخصصی هر کسی میتواند به یک عنبیه شناس خبره تبدیل شود . ایریدولوژیست میتواند در تشخیص بیماری های خود و اطرفیان و همینطور پیش بینی بیماری آن ها به درجه بالایی برسد و افراد با مراجعه به وی دیگر نیازی به ازمایشات هزینه بر و سخت ندارند .
* این روش برای تشخیص و بررسی تغییرات عنبیه و نیز برای کنترل بیماری و روند درمان مورد اسفاده قرار میگیرد ؛ و جهت درمان نیست .
مطالبی که در این نوشته مطالعه میفرمائید :
- تاریخچه عنبیه شناسی
- آشنایی با عنبیه
- قسمت های تشکیل دهنده عنبیه
تاریخچه عنبیه شناسی
از زمانی که تاریخ ثبت شده است ، عنبیه شناسی در حال استفاده است . از سه هزار سال پیش در مصر ، چین و هند توجه زیادی به مطالعه عنبیه و ارتباط آن با اندام های داخلی اختصاص داشت . باستان شناسان صفحاتی نقره ای با تصاویر دقیق عنبیه در یکی از مقبره های مصر پیدا کردند . در طب سنتی تبتی ، پزشکانی که علائم مربوط به کبد و اختلالات خونی را مرتبط میکردند ؛ وضعیت چشم ها با دقت مورد توجه قرار گرفت .
قرن نوزدهم بود که این علم در اروپا مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت .
اگناس ون پازلی : پزشکی مجارستانی ( 1911-1822) که کاشف علم عنبیه شناسی بود . وی در زمان نوجوانی جغدی داشت که پای آن در اثر سانحه ای دچار شکستگی شد . پازلی متوجه خط سیاهی در چشم جغد شد که قبلا اثری از آن نبود . او مشاهده کرد که با پیشرفت درمان خط سیاه کم کم تبدیل به خط سفید شد و تا آخر عمر بر روی عنبیه جغد باقی ماند .
پازلی پس از طی دوران دانشگاه مشغول طبابت شد . او در کنار طبابت با بهره گیری از روند بهبودی در چشم جغد ، به بررسی عنبیه بیماران پرداخت و اقدام به تهیه اولین نقشه از چارت ایریدولوژی نمود . تقریبا در همان زمان کشیش سوئدی که برای درمان خود دارو مصرف میکرد متوجه تغییر رنگ در عنبیه خود شد . وی در سالهای بعد ضمن توجه به تغییرات عنبیه افراد و گرفتن شرح حال آنها ، به تهیه نقشه عنبیه پرداخت .
⇐ لذا هر دوی این اشخاص بعداً مشترکاً به عنوان پدر دانش عنبیه شناسی نامیده شدند .
آشنایی با عنبیه
در چشم بخش سفید رنگی وجود دارد که صلبیه را تشکیل میدهد . مردمک بخش سیاه رنگی است که در مرکز قرار داشته و حد فاصل بین آن و قسمت صلبیه را عنبیه تشکیل می دهد . این قسمت حاوی رنگ دانه است که به رنگ های مختلف مانند قهوه ای ، آبی ، سبز و رنگ های دیگر قابل مشاهده است .
عنبیه بخش جلویی پرده عضلانی عروقی و دنباله مشیمیه است که به طور عمودی در جلوی عدسی قرار میگیرد . عنبیه از لحاظ رنگ و شکل تغییرات قابل توجهی حاصل کرده است . از لحاظ شکل مسطح و عمودی است با کمی خمیدگی که میان این قسمت و قرنیه ، فضایی بوجود آمده که مملو از مایعی مخصوص و شفاف به نام زلالیه است .
عنبیه دارای دو سطح جلویی ( قدامی ) و پشتی ( خلفی ) است . سطح جلویی آن به طرف قرنیه بوده و کمی کوژ ( محدب ) و سطح پشتی کمی کاو ( مقعر ) است . کناره خارجی آن مجاور تنه مژگانی و قسمت مرکز آن روی عدسی قرار دارد . ماهیچه های موجود در بافت عنبیه با انقباض و انبساط خود در برابر نور شدید یا ضعیف موجب تنگ یا گشاد شدن مردمک و تنظیم نور ورودی به چشم میشوند . این عمل تحت اثر اعصاب سمپاتیک و پاراسمپاتیک صورت میگیرد .
قسمت های تشکیل دهنده عنبیه :
- لایه پوششی جلویی
- بافت ویژه عنبیه که دارای سلول های رنگی و رگ های خونی است
- ماهیچه های تنگ کننده مردمک یا عضلات حلقوی
- ماهیچه های گشاد کننده مردمک یا عضلات شعاعی

نحوه کار در عنبیه شناسی
بین مغز و تمامی ارگان ها به وسیله سیستم عصبی ارتباط برقرار است . اگر مشکل ، اختلال یا بیماری در ارگان ها بوجود آید . به وسیله همین سیستم ، انعکاس این موارد بر روی عنبیه قابل مشاهده است .
با توجه به موارد ذکر شده عنبیه را مانند مانیتوری در نظر میگیریم که تمامی واکنش های :
- شیمیایی
- بیو شیمیایی
- فیزیکی
- رسوبات مواد آلی و معدنی در سلول ها و اندام های مختلف
را در زمانی کوتاه بر روی خود ثبت میکند .متخصص و درمانگر ، چشم را مانند صفحه مانیتور مطالعه نموده و به بررسی آن میپردازد . پزشک بعد از بررسی وضعیت ارگان ها را مشخص کرده و اگر بیماری وجود داشته باشد آن را تشخیص می دهد . ایریدولوژی نوعی درمان نیست . بلکه ، به درون بدن نگاه می کند تا ببیند در داخل چه اتفاقی می افتد . علاوه بر این، برای مشاهده تغییرات بافتی در بدن که به صورت علائم و تغییر رنگ در چشم ها منعکس می شود ، استفاده می شود . بسته به نتایج ، درمانگر به طور کامل یافته های خود را مورد بحث قرار می دهد و یک برنامه درمانی برای مراجعه کننده ایجاد می کند .
مقایسه عنبیه شناسی با تست های آزمایشگاهی
شماره / عنوان | عنبیه شناسی | تست آزمایشگاهی |
---|---|---|
1 | بدون مصرف دارو | نیاز به مصرف دارو |
2 | بدون نیاز به تزریق | احتمال نیاز به تزریق |
3 | عدم ورود وسیله به بدن | نیاز به ورود وسیله |
4 | عدم درد | دردناک بودن |
5 | هزینه کم | هزینه بالا |